Tüm haberler
Basında biz
Tıpta radyasyon zararlı mı?

Tıpta radyasyon zararlı mı?

Türk Radyoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Okan Akhan, tıpta radyasyon kullanımının ''ölümcül risk'' içerdiği bilgisinin yanlış, gereklilik halinde mutlaka uygulanmasının zorunlu olduğunu vurgulayarak, ''Endikasyon çerçevesinde tanı konulmuş kişilere uygulanmalıdır. Kesinlikle sağlıklı kişilere uygulanmamalıdır. Hastadaki endikasyon kararına da hekim karar vermelidir'' dedi.

Akhan, tıpta radyasyon konusuyla ilgili son günlerde başlıca tomografi aygıtı kullanımına yönelik olmak üzere bazı basın ve yayın organlarında, ''tomografi tetkiki yüksek radyasyon dozu alınması nedeniyle yasaklamıştır'', daha sonra da ''tomografide ölümcül risk'' başlıklı haberlerle ilgili olarak basın toplantı yaptı.

Dernekte düzenlenen basın toplantısında konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Akhan, bu tür haberlerin toplumda korkuya neden olduğunu söyledi.

İyonizan radyasyon olarak değerlendirilen x ışınları ve gama ışınlarının geçtikleri atomların elektronlarını ayırarak iyonizasyona neden olduğunu ve biyolojik zararlarının da buradan ortaya çıktığını ifade eden Akhan, elektromanyetik radyasyonlar içerisinde yer alan mor ötesi (ultraviyole) ve kızıl ötesi (infrared) ışınların da tıpta yaygın olarak kullanıldığını belirtti.

Akhan, başlıca manyetik rezonans görüntülemede kullanılan ve günlük hayatta da cep telefonları başta olmak üzere yaygın olarak kullanılan radyo dalgalarının ise zararlarının daha çok ısınmaya yol açarak ortaya çıktığının bilindiğini ifade ederek, ''Bu enerjilerin biyolojik zararları hala tartışmalıdır. Ultrason yüksek frekanslı ses enerjisini (ultrases) kullanır. Ultrases radyasyon gurubuna girmez ve bilinen bir yan etkisi bulunmamaktadır'' dedi.

Modern tıbbi görüntüleme yöntemlerinin uygulama alanına yaygın olarak girmesiyle tıbbi uygulamalardan alınan radyasyonun dozunun kontrolünün önem kazandığını dile getiren Akhan, şunları kaydetti:

''Tıbbi radyasyon başlıca radyoloji, nükleer tıp ve radyoterapi birimlerinde tanı ve tedavi amaçlı işlemlerde kullanılmakta ve bu işlemler yapılan bireylerde radyasyon maruziyetinin nedeni olmaktadır.

Radyoloji başlığı altında Bilgisayarlı Tomografi, Röntgen, Anjiografi ve Mamografi gibi yöntemlerde X ışınlarıyla radyasyon söz konusudur. Manyetik Rezonans (MR) ve Ultrasonografide iyonizan radyasyon bulunmamaktadır.

Nükleer tıp uygulamalarında gamma ışını kullanılmaktadır. Sintigrafi olarak da adlandırılan taramayla başlıca kemik, kalp ve tiroid sintigrafisi yanı sıra son yıllarda PET yöntemiyle de radyasyona maruz kalınabilmektedir.

Radyoterapide ise başlıca kanser tedavisinde olmak üzere yüksek dozlu radyasyon kaynakları kullanılmaktadır.''



-''TIPTA RADYASYON KULLANIMINDA NELERE DİKKAT EDİLMELİ?''-

Akhan, aşırı radyasyon korkusunun radyasyon kaynağının çok gerekli bir aşamada kullanılmamasına ve hastada bir yarar kaybına neden olabilirken, radyasyon riskinin göz ardı edilerek radyasyon kaynaklarının gereğin ötesinde kullanılmasının da gereksiz doz alınmasına neden olabildiği uyarısında bulundu.

-''ALINAN RADYASYON DOZU ARTTIKÇA RİSK DE ARTMAKTADIR''-

Tıbbi uygulamalarda radyasyon dozunun azaltılması için, iyonizan radyasyon içeren tanı ve tedavi yöntemlerinin bilinmesi, gerekliliklerinin tekrar sorgulanması, tıbbi işlemin mümkünse önce iyonizan radyasyon içermeyen yöntemlerle yapılmasının sağlanması gibi tedbirler alınması gerektiğini vurgulayan Akhan, şöyle devam etti:

''Radyasyon işlemi bittikten sonra bu radyasyonun vücutta birikimi söz konusu değildir. Nükleer tıp uygulamalarında ise durum farklıdır. Vücuda verilen radyoaktif maddeler radyasyon yaymaya devam etmektedir. Verilen radyasyonun miktarı ve yarılanma ömürlerine göre hastada belirli bir dozda ve sürede radyasyon bulunmaktadır. Bu hastalar aldıkları maddenin dozuna göre bazı durumlarda belli bir süre dışarıya çıkarılmamaktadırlar. Yine bu kişilerin idrarları ve dışkıları bir süre korunup, zararsız düzeylere geldiklerinde atılmaktadır.

İngiltere Sağlık Bakanlığı, herhangi bir hastalığı olmayan sağlıklı bireylerde tarama amacıyla yapılan Tomografi uygulamalarını yasaklamıştır. Haklı gerekçelerle alınan ve tarafımızca da onaylanan bu karar, sadece sağlıklı bireylerdeki tarama amaçlı tetkiklere yöneliktir. Burada yıllık araç muayenesi yapar gibi belli aralıklarla tüm vücut Bilgisayarlı Tomografi yapılmasına yönelik bir yasaklama olup, hastalık durumu için kesinlikle söz konusu değildir.

Tıpta alınan radyasyonun zararsız olabileceğini söyleyebileceğimiz bir alt sınırı bulunmamaktadır. Alınan radyasyon dozu arttıkça risk te artmaktadır. Radyasyon kazalarında ölümcül radyasyon dozu 10.000 mSv iken, aralıklı olarak kanser tedavisinde toplam 50.000 mSv (Günde yaklaşık 1.000 mSv) dozunda radyasyon verilebilmektedir. Günümüzde aldığımız radyasyonun yüzde 48'i doğal kaynaklardan yani topraktan, güneşten ve uzaydan gelen kozmik ışınlardan kaynaklanıyor, yüzde 46'sı tıbbi uygulamalar ve yüzde 6'sı ise nükleer santral ve nükleer silah denemeleri nedeniyle atmosfere salınmış radyoaktivite gibi insan yapımı sebeplerden kaynaklanmaktadır.

Normal sağlıklı bireylerde 5 bin kişiden bin adedi kansere yakalanma riskiyle karşı karşıya iken yaklaşık 10 mSv doz alınan bir tetkik yapılan bireyde riskler birleştirildiğinde 5 bin bireyden bin 5 adedi bu riskle karşı karşıya kalmaktadır. Yani riske sahip bin bireye ek risk taşıyan 5 birey daha ilave olmaktadır.''

Akhan, X ışınlarının tıpta gerektiğinde kullanılması gerektiğinin altını çizerek, ''Endikasyon çerçevesinde tanı konulmuş kişilere uygulanmalıdır. Kesinlikle sağlıklı kişilere uygulanmamalıdır. Hastadaki endikasyon kararına da hekim karar vermelidir. Gereksiz uygulamalardan kesinlikle kaçınılmalıdır'' diye konuştu.



AA

ENVIRONMENTAL & MEDICAL PRODUCTS

HABERLER


ANKARA - TÜRKİYE
Tıpta radyasyon zararlı mı

İnternet sitemizdeki deneyimlerinizi arttırabilmek ve kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilmek için çerezler kullanıyoruz. Daha detaylı bilgi :

gizlilik bildirimi , çerez politikası


Kabul ediyorum Kabul etmiyorum

OrcaTR

Hoşgeldiniz
 
Kurşunsuz önlük mü ? Yoksa Antimon önlük mü ?

Medikal görüntüleme nezdinde, günümüz teknolojisinde yaygın olarak kullanılan radyasyon ışını, eski teknolojiler ve tıbbın geldiği nokta olarak dikkate alındığında, kullanım alanını klinik bazda çok fazla genişletmiş ve şu an neredeyse gerek teşhis ve gerek ise tedavi noktasında hemen hemen her bilim dalında yoğun biçimde kullanılır olmuştur.

Kurşun içermeyen önlük, kurşun önlüklere göre daha hafif olması nedeniyle tercih edilir olsa da, bu durum tek başına ağırlık parametresine dayandırılmadan değerlendirilmesi gereken önemli bir konudur.

Kurşun içermeyen önlük, kullanıcısı için koruyucu amaçlı kullandığı bir giysinin acaba gerçekten sadece kurşun içermemesi veya sadece hafif olması yeterli olacak mıdır?

Bu durumda kurşun içermeyen önlüğün koruyucu kısmının kurşun içermemesi tek başına asla yeterli ve akılcı olmayacaktır.

 

DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ

 

 

X ray Koruyucu Giyisi Donanımlarında Ayırıcı Temel Özellikler

Kurşun Bazlı Hammaddeler  Hafifletilmiş Alaşım Kurşun  ALAŞIM OLMAYAN SAF ANTİMON, Kurşun İçermeyen Lead Free 
Rigid ( Sert ) ve Kırılgan  Daha Az Sert , Ufalanarak ve Dağılarak Parçalanır Son Derece Yumuşak , kırılmaz Parçalanmaz ve Esnek, 
KURŞUN KIRILIR , FARKEDİLEMEZ KORUYUCULUKTA KULLANIMI TEHLİKELİ VE ÇOK RİSKLİ  KURŞUN KIRILIR , FARKEDİLEMEZ KORUYUCULUKTA KULLANIMI TEHLİKELİ VE ÇOK RİSKLİ  KIRILMAZ , KORUYUCULUKTA KULLANIM RİSKİ YOK FEVKALADE GÜVENLİ
çok Ağır ve HANTAL  AĞIR ,Kurşuna göre BİRAZ  daha hafif  Kurşunun yarı ağırlığında ve katlanabilir
toksik ve çevreye ve Kullanıcıya  zararlı  toksik ve çevreye ve Kullanıcıya  zaralı  Non TOKSİK Çevreye ve Kullanıcıya ZARARSIZ
Atık Mevzuatında ZARALI  Atık Mevzuatında ZARARLI  ATIK MEVZUATINA UYGUN , GERİ DÖNÜŞTÜRÜLEBİLİR 
KORUYCU KISMI 6+ 6 ay kullanım Ömrü  KORUYUCU KISMI Maksimum Bir YIL + ( 6 AY ) Kullanım ÖMRÜ  Koruyucu KISMI EN AZ 10 YIL Kullanım ÖMRÜ
ORTA VE UZUN VADEDE MALİYETLİ VE ZAHMETLİ EKONOMİK DEĞİL  ORTA VE UZUN VADEDE MALİYETLİ VE ZAHMETLİ EKONOMİK DEĞİL  MALİYETİ DÜŞÜK VE KONFORLU EKONOMİK  
TEMİZLENEMEZ , YIKANAMAZ  KISMEN SINIRLI SİLİNEBİLİR, YIKANAMAZ   SİLİNEBİLİR , YIKANABİLİR, TEMİZLENEBİLİR 
STANDART KAPLAMA VE MUŞAMBA VİNLEKS KUMAŞ  STANDART KAPLAMA VE MUŞAMBA VİNLEKS KUMAŞ + NAYLON SENTETİK  ANTİBAKTERİYAL, ANTİMİKROBİYAL, ANTİFUNGAL KAPLAMA VE NANO TEKNOLOJİ - NEFES ALAN PTFE  KUMAŞ 
TERLETİR , SIHHİ DEĞİL  TERLETİR , SIHHİ DEĞİL  TERLETMEZ , ÜŞÜTMEZ TAM SIHHİ VE HAVA ALAN, KONFORLU
SAKLAMA VE MUHAFAZA ASKIDA - DOLAPTA - - KONTAMİNE  SAKLAMA VE MUHAFAZA ASKI - DOLAPTA - KONTAMİNE  HER YERDE HER BİÇİMDE - DOĞAL OLARAK DAHA TEMİZ VE NON KONTAMİNE 
KULLANIM ZORLUĞU SERT AĞIR VE RAHATSIZ EDİCİ  KULLANIM ZORLUĞU SERT AĞIR VE RAHATSIZ EDİCİ  EŞSİZ KULLANIM KOLAYLIĞI , ELBİSE GİBİ , HAFİF VE OLAĞAN ÜSTÜ KONFORLU 
Telefon :+90 533 685 16 00, +90 537 249 94 70
Adres :, , ,

Bu içeriği paylaşın :