Tüm haberler
Basında biz
Radyasyonun Zararları ve Korunma Yolları

Radyasyonun Zararları ve Korunma Yolları

Radyasyonun Zararları:

İyonlaştırıcı radyasyon, hücrenin genetik materyali olan DNA’yı parçalayabilecek kadar enerji taşımakta ve DNA’nın parçalanmasıyla hücreler ölmektedir. Bunun sonucunda doğal olarak dokular zarar görür ve kansere yol açabilir.

Çevreye rastgele atılan radyoaktif maddeler insan, hayvan ve bitki sağlığına olumsuz etkiler yaparak çevreyi ve ekolojik dengeyi bozmaktadır. Ayrıca radyasyon canlıda genetik değişikliklere ya da vücutta kalıcı değişikliklere sebep olabilir. Radyasyonun etkileri cins, yaş ve organa göre değişmekle birlikte, çocuklar ve gelişme çağındaki gençlerde genellikle gözü etkileyerek görme bozukluğu, katarakt gibi rahatsızlıklara neden olmaktadır.

Radyasyonun etkileri zamanla ortaya çıkmaktadır. Geçmişte yapılan nükleer silah denemelerinden dolayı radyoaktif maddelerle yüklenmiş toz bulutları, atmosferin yüksek tabakalarına ve stratosfere yerleşerek, radyoaktif yağışlar halinde yavaş yavaş yeryüzüne inmekte ve çevrenin, özellikle yüzeysel suların kirlenmesine sebep olmaktadır.

Radyasyonun çevreye zararları sınır tanımaksızın yayılmakta ve kilometrelerce uzağa etki etmektedir. En basit örnekle Ukrayna’daki çernobil kazası sadece Ukrayna’da oluşan bir kaza olarak kalmamış birçok bölgeyi etkiledeği gibi Karadeniz bölgesini de etkilemiştir.

Radyasyondan Korunma Yolları:
Çevremizdeki pek çok cihaz ( Televizyon, Radyo, Cep Telefonu, Röntgen, Tomografi, Tıbbi cihazlar vb.) büyük oranda radyasyon kaynağıdır bu nedenle radyasyondan tamamen kurtulmak mümkün değildir fakat zararlarını en aza indirmek mümkündür.

Kullanmadığınız elektronik aletleri kapatın ya da fişten çıkartın.

Bilgisayar monitörü alırken düşük radyasyonlu olmasına dikkat edin. Üzerinde “Low Radiation” etiketi bulunan monitörleri tercih edin ya da LCD monitörler kullanın çünkü LCD monitörler CRT monitörlere göre daha az radyasyon yayarlar.

Floresan lambaları gece lambası ya da okuma lambası olarak kullanmayın.

Yattığınız ya da dinlendiğiniz yerde televizyon vb. elektronik cihazları bulundurmamaya özen gösterin veya fişini çekin.

Elektrikli saatleri, radyoları veya alarmları yatarken başucunuzda bulundurmayın mümkünse pilli cihazlar kullanın.

Cep telefonu kullanmadığınız surece kapalı tutun ve açıkken kalp hizasında bulundurmayın.

Eğer telefonla konuşma çılgınıysanız kulaklık kullanmaya özen gösterin.

Cep telefonu alırken SAR değerini kontrol edin. SAR<1 W/kg olan cep telefonlarını tercih edin ve son zamanlarda piyasayı kuşatan Çin malı telefonları kullanmamaya özen gösterin çünkü o telefonların bir çoğu testlerden geçirilmemiştir.

Saç kurutma makinesini sık sık kullanmamaya özen gösterin ve mümkünse akşamları kullanmayın.

Mikrodalga fırınlar çok oranda radyasyon yaydıkları için çalışırken en az 1 m. uzakta durun.

Elektrikli tıraş makinesi kullanmayın veya şarjlı kullanın.

Televizyonu en az 2 m. uzaklıktan seyredin.

Çamaşır veya bulaşık makineleri çalışırken yakınında bulunmayın.

Cep telefonu baz istasyonlarının evlerinizin çatısına ve okullara hatta yakın çevrenize bile takılmasına izin vermeyin.

ENVIRONMENTAL & MEDICAL PRODUCTS

HABERLER


ANKARA - TÜRKİYE
Radyasyonun Zararları ve Korunma Yolları

İnternet sitemizdeki deneyimlerinizi arttırabilmek ve kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilmek için çerezler kullanıyoruz. Daha detaylı bilgi :

gizlilik bildirimi , çerez politikası


Kabul ediyorum Kabul etmiyorum

OrcaTR

Hoşgeldiniz
 
Kurşunsuz önlük mü ? Yoksa Antimon önlük mü ?

Medikal görüntüleme nezdinde, günümüz teknolojisinde yaygın olarak kullanılan radyasyon ışını, eski teknolojiler ve tıbbın geldiği nokta olarak dikkate alındığında, kullanım alanını klinik bazda çok fazla genişletmiş ve şu an neredeyse gerek teşhis ve gerek ise tedavi noktasında hemen hemen her bilim dalında yoğun biçimde kullanılır olmuştur.

Kurşun içermeyen önlük, kurşun önlüklere göre daha hafif olması nedeniyle tercih edilir olsa da, bu durum tek başına ağırlık parametresine dayandırılmadan değerlendirilmesi gereken önemli bir konudur.

Kurşun içermeyen önlük, kullanıcısı için koruyucu amaçlı kullandığı bir giysinin acaba gerçekten sadece kurşun içermemesi veya sadece hafif olması yeterli olacak mıdır?

Bu durumda kurşun içermeyen önlüğün koruyucu kısmının kurşun içermemesi tek başına asla yeterli ve akılcı olmayacaktır.

 

DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ

 

 

X ray Koruyucu Giyisi Donanımlarında Ayırıcı Temel Özellikler

Kurşun Bazlı Hammaddeler  Hafifletilmiş Alaşım Kurşun  ALAŞIM OLMAYAN SAF ANTİMON, Kurşun İçermeyen Lead Free 
Rigid ( Sert ) ve Kırılgan  Daha Az Sert , Ufalanarak ve Dağılarak Parçalanır Son Derece Yumuşak , kırılmaz Parçalanmaz ve Esnek, 
KURŞUN KIRILIR , FARKEDİLEMEZ KORUYUCULUKTA KULLANIMI TEHLİKELİ VE ÇOK RİSKLİ  KURŞUN KIRILIR , FARKEDİLEMEZ KORUYUCULUKTA KULLANIMI TEHLİKELİ VE ÇOK RİSKLİ  KIRILMAZ , KORUYUCULUKTA KULLANIM RİSKİ YOK FEVKALADE GÜVENLİ
çok Ağır ve HANTAL  AĞIR ,Kurşuna göre BİRAZ  daha hafif  Kurşunun yarı ağırlığında ve katlanabilir
toksik ve çevreye ve Kullanıcıya  zararlı  toksik ve çevreye ve Kullanıcıya  zaralı  Non TOKSİK Çevreye ve Kullanıcıya ZARARSIZ
Atık Mevzuatında ZARALI  Atık Mevzuatında ZARARLI  ATIK MEVZUATINA UYGUN , GERİ DÖNÜŞTÜRÜLEBİLİR 
KORUYCU KISMI 6+ 6 ay kullanım Ömrü  KORUYUCU KISMI Maksimum Bir YIL + ( 6 AY ) Kullanım ÖMRÜ  Koruyucu KISMI EN AZ 10 YIL Kullanım ÖMRÜ
ORTA VE UZUN VADEDE MALİYETLİ VE ZAHMETLİ EKONOMİK DEĞİL  ORTA VE UZUN VADEDE MALİYETLİ VE ZAHMETLİ EKONOMİK DEĞİL  MALİYETİ DÜŞÜK VE KONFORLU EKONOMİK  
TEMİZLENEMEZ , YIKANAMAZ  KISMEN SINIRLI SİLİNEBİLİR, YIKANAMAZ   SİLİNEBİLİR , YIKANABİLİR, TEMİZLENEBİLİR 
STANDART KAPLAMA VE MUŞAMBA VİNLEKS KUMAŞ  STANDART KAPLAMA VE MUŞAMBA VİNLEKS KUMAŞ + NAYLON SENTETİK  ANTİBAKTERİYAL, ANTİMİKROBİYAL, ANTİFUNGAL KAPLAMA VE NANO TEKNOLOJİ - NEFES ALAN PTFE  KUMAŞ 
TERLETİR , SIHHİ DEĞİL  TERLETİR , SIHHİ DEĞİL  TERLETMEZ , ÜŞÜTMEZ TAM SIHHİ VE HAVA ALAN, KONFORLU
SAKLAMA VE MUHAFAZA ASKIDA - DOLAPTA - - KONTAMİNE  SAKLAMA VE MUHAFAZA ASKI - DOLAPTA - KONTAMİNE  HER YERDE HER BİÇİMDE - DOĞAL OLARAK DAHA TEMİZ VE NON KONTAMİNE 
KULLANIM ZORLUĞU SERT AĞIR VE RAHATSIZ EDİCİ  KULLANIM ZORLUĞU SERT AĞIR VE RAHATSIZ EDİCİ  EŞSİZ KULLANIM KOLAYLIĞI , ELBİSE GİBİ , HAFİF VE OLAĞAN ÜSTÜ KONFORLU 
Telefon :+90 533 685 16 00, +90 537 249 94 70
Adres :, , ,

Bu içeriği paylaşın :