Tüm haberler
Basında biz
Çakma Kurşun Önlükler Kanser Etmesin !

Çakma Kurşun Önlükler Kanser Etmesin !

Bilim ve Sağlık Haber Ajansı / Erkan DOĞAN

TÜMRAD-DER Genel Başkanı Heybet Aslanoğlu, hastanelere ihaleye girerek kurşunsuz önlük tedarik eden bazı firmaların, radyasyondan koruma özelliği bulunmayan önlükleri teslim ettiğini öne sürdü. Aslanooğlu, "Bu şekilde alım yapan hastaneleri tespit ettik. Radyoloji teknisyeni ve teknikeri arkadaşlar, benzer ürünler tespit ederlerse bize ihbar etsin" uyarısında bulundu.

Aslanoğlu, TÜMRAD-DER olarak Kurşunsuz Önlük Dosyası hazırladıklarını belirterek, BSHA'ya konuştu.

İşte O Açıklama Ülkemizde iç piyasaya koruyucu ekipmanları temin eden ve satan bir çok firma bulunduğunu belirten Aslanoğlu, şu uyarılarda bulundu: "Elbette bu işi çok düzgün ve dürüst ticari faaliyetlerini sürdüren kuruluşlara asla diyecek sözümüz yok. Ancak bazı firmaların ticari faaliyetleri ve iç piyasaya sürdükleri ürünler ile ilgili derneğimize oldukça ihbar ve şikayet gelmektedir.

 

1) İHALE KOMİSYONUNA GÖNDERİLEN NUMUNELER KALİTELİ ÜRÜN GÖNDERİLİRKEN İHALEYİ KAZANDIĞINDA TESLİM EDİLEN ÜRÜNLER MERDİVEN ALTI (SAHTE) ÜRETİM. Bazı firmaların ihale sürecinde komisyon tarafından talep edilen numene ürünler standartlara ve ilgili mevzuatlar doğrultusunda üretilmiş ürünlerden verdiğini, ihaleyi kazandıktan sonra teslim edilen ürünlerin ise standart dışı üretim ürünlerinin olduğu görülmektedir.

2) İHALELERDE VAAD EDİLEN ŞARTNAMEDE BELİRTİLEN ÖZELLİKLERE UYGUN OLMAYAN ÜRÜNLER VERİLMEKTEDİR. İhalelerde gerçek fiyatın çok altında teklifler verilerek ihale kazanılmaktadır. Ancak teknik şartnamede belirtilen özelliklerde ürünler yerine, daha az kurşun içeren, daha kalitesiz kumaş içeren ürünler verilerek çalışanların sağlıkları tehdit edilmektedir.

 

GERÇEK ÜRÜNLE SAHTE ÜRÜN NASIL AYIRT EDİLİR?

Koruyucu ekipmanlarda çıplak gözle sahte ürünle gerçek ürünü ayırt etmek çok kolay değildir. Bu konuda tecrübe sahibi olmayanlar genellikle bu ayrımı yaparken yanılmaktadır. Gözlemlerde dikkat edilecek hususlar şunlardır.

1) Ürünün etiketine bakılmalı, etiketindeki bilgiler ile şartnamedeki bilgilerde uygunsuzluk var mı ?

2) Koruyucu ekipmanın kumarı kenardan dikiş yerinden sökülerek içindeki kurşunlu madde incelenmeli bu tabakanın kalınlığı ile şartnamede ve etikette belirtilen bilgiler uygun mu?

3) Ürünün sahip olduğu belgeler incelenmeli,mevzuatlara uygun belgelere sahip mi? Belgelerde oynama var mı? Bakılmalıdır.

4) Kurşunlu önlüklerde en sık yapılan usulsüzlükler kurşun miktarını azaltmak olup buda kurşunlu tabakanın daha hafif ve ince olmasına sebep olmaktadır. Kurşun miktarı azaltırmış koruyucu ekipmanın koruma özelliğinin azaldığı da unutulmamalıdır.

5) En sık rastlanılan bir diğer usulsüzlük kurşunsuz önlük yerine daha az kurşun içeren maddeden yapılmış ürünlerin verilmesidir. Kurşunsuz ürün kurşunlu ürüne göre pahalıdır. İçeriğinde bizmut, Antimon elementlerinin bileşiği bulunmakta hem hafif hem de %99 tam koruma sağlamaktadır. Ancak yapılan usulsüzlüklerden biriside kurşunsuz önlük yerine daha az kurşun içeren maddeler kullanılarak, kurşunun azaltılması ağırlığını düşüreceğinden kurşunsuz önlükle aynı ağırlıkta üretilebilmektedir ancak koruma açısından çok riskli ürünlerdir.

6) Kurşunsuz önlük ihalelerinde kurşunsuz önlük yerine az kurşunlu ürün verilerek hem kamu kaynakları zarara uğratılmakta hem de çalışanların sağlığı riske atılmaktadır.

KURŞUN ÖNLÜKLERİN EN DOĞRU VE KESİN ANALİZİ TAEK TARAFINDAN YAPILMAKTADIR

Kurşun önlüklerin veya diğer ürünlerin içerisindeki maddenin özellikleri ve radyasyona karşı koruyuculukları en kesin ve doğru bilgi Türkiye Atom Enerjisi tarafından yapılan EMELENT ANALİZ RAPORU ile ortaya çıkarılabilmektedir. Ürünün sahte olup olmadığı en kesin şekilde bu analiz sonucunda belli olmaktadır.

RADYOLOJİ UZMANLARI, RADYOLOJİ TEKNİSYENLERİ VE HASTANE SATINALMALARI

Piyasanın çok altında ucuz olan ürünlere itibar etmeyin. her ucuz ürüne sahte olma şüphesiyle yaklaşılmalı ve bu konuda uyanık olunmalıdır. Kalite Belgeleri , Hazırlanan Şartnameler ve uzun süre kullanım ile ilgili yeterli bilgiye sahip olması ve aşağıdaki hususlara dikkat etmesi gerekmektedir.

1- KALİTE BELGELERİ, Radyasyon koruyucu Kurşun önlükler , ÇSGB İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan KKD kategori III standartlarına sahip olmalıdır. CE belgesi ürünün kalite belgesi değildir sadece kimlik belgesidir , Ürünün kalitesi ancak onaylı kuruluş numarası ile gerçekleşir , İSO belgesi şirketin dosyalama sistemidir ve İlgili şirketin İSO normlarında çalıştığını gösterir. Kurşun Önlük satın alımlarında sadece CE ve İSO şartı yetersiz kalmaktadır.

Radyasyon Koruyucularında üründe sadece CE bulunması yeterli değildir. Radyasyon Koruyucularının bağımsız bir denetim firması tarafından denetlendiğini gösterir 4 haneli onaylanmış kuruluşun kimlik numarasının da CE işareti ile birlikte ürüne iliştirilmesi gerektiği belirtilmektedir

İHBAR HATTINI ARAYINIZ…

Çalışma ve Sosyal Güvenlik : ALO 170

TÜMRAD-DER İletişim : 0212 530 30 23

 

Kaynak : http://www.bsha.com.tr/Haber/cakma-kursun-onlukleri-kanser-etmesin/170

ENVIRONMENTAL & MEDICAL PRODUCTS

HABERLER


ANKARA - TÜRKİYE
Çakma Kurşun Önlükler Kanser Etmesin !

İnternet sitemizdeki deneyimlerinizi arttırabilmek ve kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilmek için çerezler kullanıyoruz. Daha detaylı bilgi :

gizlilik bildirimi , çerez politikası


Kabul ediyorum Kabul etmiyorum

OrcaTR

Hoşgeldiniz
 
Kurşunsuz önlük mü ? Yoksa Antimon önlük mü ?

Medikal görüntüleme nezdinde, günümüz teknolojisinde yaygın olarak kullanılan radyasyon ışını, eski teknolojiler ve tıbbın geldiği nokta olarak dikkate alındığında, kullanım alanını klinik bazda çok fazla genişletmiş ve şu an neredeyse gerek teşhis ve gerek ise tedavi noktasında hemen hemen her bilim dalında yoğun biçimde kullanılır olmuştur.

Kurşun içermeyen önlük, kurşun önlüklere göre daha hafif olması nedeniyle tercih edilir olsa da, bu durum tek başına ağırlık parametresine dayandırılmadan değerlendirilmesi gereken önemli bir konudur.

Kurşun içermeyen önlük, kullanıcısı için koruyucu amaçlı kullandığı bir giysinin acaba gerçekten sadece kurşun içermemesi veya sadece hafif olması yeterli olacak mıdır?

Bu durumda kurşun içermeyen önlüğün koruyucu kısmının kurşun içermemesi tek başına asla yeterli ve akılcı olmayacaktır.

 

DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ

 

 

X ray Koruyucu Giyisi Donanımlarında Ayırıcı Temel Özellikler

Kurşun Bazlı Hammaddeler  Hafifletilmiş Alaşım Kurşun  ALAŞIM OLMAYAN SAF ANTİMON, Kurşun İçermeyen Lead Free 
Rigid ( Sert ) ve Kırılgan  Daha Az Sert , Ufalanarak ve Dağılarak Parçalanır Son Derece Yumuşak , kırılmaz Parçalanmaz ve Esnek, 
KURŞUN KIRILIR , FARKEDİLEMEZ KORUYUCULUKTA KULLANIMI TEHLİKELİ VE ÇOK RİSKLİ  KURŞUN KIRILIR , FARKEDİLEMEZ KORUYUCULUKTA KULLANIMI TEHLİKELİ VE ÇOK RİSKLİ  KIRILMAZ , KORUYUCULUKTA KULLANIM RİSKİ YOK FEVKALADE GÜVENLİ
çok Ağır ve HANTAL  AĞIR ,Kurşuna göre BİRAZ  daha hafif  Kurşunun yarı ağırlığında ve katlanabilir
toksik ve çevreye ve Kullanıcıya  zararlı  toksik ve çevreye ve Kullanıcıya  zaralı  Non TOKSİK Çevreye ve Kullanıcıya ZARARSIZ
Atık Mevzuatında ZARALI  Atık Mevzuatında ZARARLI  ATIK MEVZUATINA UYGUN , GERİ DÖNÜŞTÜRÜLEBİLİR 
KORUYCU KISMI 6+ 6 ay kullanım Ömrü  KORUYUCU KISMI Maksimum Bir YIL + ( 6 AY ) Kullanım ÖMRÜ  Koruyucu KISMI EN AZ 10 YIL Kullanım ÖMRÜ
ORTA VE UZUN VADEDE MALİYETLİ VE ZAHMETLİ EKONOMİK DEĞİL  ORTA VE UZUN VADEDE MALİYETLİ VE ZAHMETLİ EKONOMİK DEĞİL  MALİYETİ DÜŞÜK VE KONFORLU EKONOMİK  
TEMİZLENEMEZ , YIKANAMAZ  KISMEN SINIRLI SİLİNEBİLİR, YIKANAMAZ   SİLİNEBİLİR , YIKANABİLİR, TEMİZLENEBİLİR 
STANDART KAPLAMA VE MUŞAMBA VİNLEKS KUMAŞ  STANDART KAPLAMA VE MUŞAMBA VİNLEKS KUMAŞ + NAYLON SENTETİK  ANTİBAKTERİYAL, ANTİMİKROBİYAL, ANTİFUNGAL KAPLAMA VE NANO TEKNOLOJİ - NEFES ALAN PTFE  KUMAŞ 
TERLETİR , SIHHİ DEĞİL  TERLETİR , SIHHİ DEĞİL  TERLETMEZ , ÜŞÜTMEZ TAM SIHHİ VE HAVA ALAN, KONFORLU
SAKLAMA VE MUHAFAZA ASKIDA - DOLAPTA - - KONTAMİNE  SAKLAMA VE MUHAFAZA ASKI - DOLAPTA - KONTAMİNE  HER YERDE HER BİÇİMDE - DOĞAL OLARAK DAHA TEMİZ VE NON KONTAMİNE 
KULLANIM ZORLUĞU SERT AĞIR VE RAHATSIZ EDİCİ  KULLANIM ZORLUĞU SERT AĞIR VE RAHATSIZ EDİCİ  EŞSİZ KULLANIM KOLAYLIĞI , ELBİSE GİBİ , HAFİF VE OLAĞAN ÜSTÜ KONFORLU 
Telefon :+90 533 685 16 00, +90 537 249 94 70
Adres :, , ,

Bu içeriği paylaşın :